130 jaar ondernemers RIEU in de Horeca. 1879-2009

Met de komst van Antoin Rieu in 1831 geboren in St Rouffy, in de gemeente (Cantal) st..Santin Cantales is de oorsprong van de familie Rieu in Nederland een feit. Bijzonder is te noemen dat hij in Nederland getrouwd is met Helena Four, eveneens afkomstig uit dezelfde streek in Frankrijk.

Antoine is koperslager en verdient zijn kost als reizende koperslager, tussen Alkmaar en Leiden. Zijn derde zoon Antonie Rieu start op 27 mei 1879 een winkel in limonade en tapperij voor bieren in Haarlem. (Achter-kamp 1 en ’t Krom). Hier ligt de oorsprong van de horeca groothandel zoals wij in 2016 terug vinden onder de bedrijfsnaam JP Horeca BV te Amsterdam.

De zoon van zijn broer Johannes, Andries Antonie Rieu zet de zaak voort in ’t krom en start een bier bottelarij. Met een honden kar (zie foto) werden de flessen bier rondgebracht in de Haarlemse Horeca. Op de bijgaande foto staat A.A.Rieu rechts. Op 18 april 1916 werd er verhuisd naar de Spekstraat 14. Hier werkte zijn vrouw als bierhuishoudster in de ‘Deens Oss’. Hun zoon Petrus Nicolaas nam het bedrijf in ’t krom over en zette die voort in de Burretstraat 6 te Haarlem in 1917.

Petrus Nicolaas,de 3e generatie bierhandelaar, breidt het bedrijf uit met een bieragentschap in 1918 van de brouwerij ‘De Gekroonde Valk’ uit Amsterdam die Vollenhoven bieren produceert en verkoopt. Rond 1900 is deze brouwerij toonaangevend en groter dan de Heineken en Amstelbrouwerijen. Door slecht management werd deze brouwerij na de 2e wereldoorlog overgenomen door Heineken brouwerijen. Echter is Petrus Nicolaas succesvol bezig met zijn limonade fabriek en bier agentschap. Hij verkocht en maakte voor de Haarlemse horeca ‘Ricola’ en ‘Rieu Gazeuse’ en ‘Rieu Tonic’.

Na de oorlog overleed Petrus Nicolaas aan kanker op 3 maart 1949. Het gezin van P.N. Rieu bestond uit drie kinderen. Andre Rieu (dirigent en vader van de nu wereld beroemde muziek ondernemer Andre Rieu), Fredrik Hermans Rieu (auto monteur) en Lucie Cecile Madeleine Rieu (slijterij en wijnhuis Rieu).

Om reden dat Andre zijn carričre in de muziek voorbestemd was, werd F.H Rieu van auto monteur in Amsterdam gepromoveerd tot bierhandelaar en moest hij de zaak voortzetten. Dit vond plaats in een v.o.f. met zijn moeder onder de naam ‘ De Gekroonde Valk fa P.N. Rieu’. Een verwijzing naar het eerste bieragentschap met brouwerij De Gekroonde Valk.

De maatschappij veranderde en daarmee ook de industrie en de behoeften van de markt. Fredrik Hermans, inmiddels de 4e generatie bierhandelaar, werd door de opkomende frisdrank industrie genoodzaakt de bakens te verzetten.
Eind jaren vijftig werd de bottelarij en limonade fabriek gesloten en opgeruimd. De groothandel met inmiddels een Heineken agentschap voor Haarlem en omstreken werd gecompleteerd met agentschappen voor de frisdranken vanuit de fabrieken van Hero, Coca-cola, Nutricia en Victoria bronwater, Herschi en Fosco chocolademelk.

In 1974 werd er buiten de stads grenzen op industriegebied ‘de waarderpolder’ nieuwbouw gepleegd aan de Jan van Krimpenweg 4 waarnaar verhuist werd wegens de komst van parkeergarage De Kamp. Eind jaren ’70 trad de zoon van Frederik Hermans, Jeroen Maria Gerardus Rieu toe tot het bedrijf. Jeroen Rieu, de 5e generatie bier en horecagroothandelaar, heeft het bedrijf gemoderniseerd op gebied van administratie en logistiek. Nieuwe verkoop technieken en verbreding van het assortiment met disposables, zoetwaren en beperkt food deed de omzet fors groeien. In 1983 werd het bedrijf door hem voortgezet in een besloten vennootschap, ‘Rieu Haarlem BV’ geheten. In de jaren erna groeide de groothandel uit tot een completere horeca aanbieder in een immer groter wordende regio. Begin jaren negentig werd de groothandel in haar bestaansrecht bedreigd door de voortschrijdende overname drift van de grote brouwerijen in de toen nog in ontwikkeling zijnde eenwording van de Europese markt. Jurisprudentie vanuit Brussel ten aanzien van de opzegging van exclusieve agentschap contracten speelde de groothandel parten.

In 1990 werd om die reden Rieu Diepvries opgericht ten einde continuďteit te garanderen. In 1994 werd de drankenhandel verkocht aan Heineken Nederland BV waarvan wij wel de directie voerden. Met 1997 is de drankenhandel verhuisd naar een depot van Heineken zelf te Hoofddorp. Vanaf die tijd werd Rieu Diepvries omgevormd tot Rieu Horeca en werden er de bieragentschappen van Maes pils en Lindeboom binnengehaald om weer een compleet aanbod te kunnen genereren.

Met de eeuwwisseling is het bedrijf overgegaan naar een totaal leverancier. Hier hebben wij twee jaar de directie gevoerd en de groothandel in Dranken, Food en Non-food voortgezet onder de noemer van Deli XL Haarlem.

Het bleek in praktijk niet de juiste beslissing te zijn geweest en Jeroen Rieu heeft het bedrijf verlaten om middels een horeca concept de Horeca activiteiten voort te zetten samen met Kruidenier groep uit Rotterdam.
Binnen deze groep bestond de behoefte om te segmenteren en daarbij o.a. de Horeca activiteiten te verbeteren. Echter bleek de differentiatie problematiek die segmentatie nu eenmaal met zich mee brengt, voor de directie een te moeilijke ontwikkeling waarna Jeroen Rieu besloot om de Horeca groothandel weer als zelfstandig bedrijf te laten bestaan.

November 2003 terug werd groothandel activiteit voorgezet onder de naam JP Horeca BV met een concept waarin alle specialiteiten terug zijn te vinden. De letters JP staan vanaf heden voor Jeroen en Petrus Rieu de 3e en 5e generatie van de ondernemers familie Rieu.

De huidige groep bestaat anno 2016 uit 2 Horeca groothandels en 1 Bier import bedrijf en bezorgd haar producten aan de vrije marktcatering, traditionele horeca, sportverenigingen, kleine tot middel grote bedrijven en evenementen de dag dagelijkse of wekelijkse behoefte aan producten op gebied van Vers (Zuivel en AGF), Levensmiddelen, Dranken en Non-Food.

Het is een modern bedrijf dat in de regio Noord en Zuidholland als Utrecht, Friesland en Groningen actief haar klanten bediend Medio vanaf half 2009 bezorgen wij vanuit Limburg , de provincies Brabant als Gelderland. Met ondersteunende leveranties van Bier Import Nederland, die haar afnemers in heel Nederland heeft Is de onderneming nog immer een groeiende organisatie.

De samenwerking tussen de afnemers en Rieu staat nog immer garant voor een goede bedrijfvoering en continuďteit in de toekomst.

Daarbij is er via de site www.jphoreca.nl een wijn site gelinkt waarop onze klanten uit 700 wijnen kunnen kiezen. Tevens beschikt JP Horeca via onze dochter onderneming Bier Import Nederland BV over verschillende pils en bier specialiteiten, te ontdekken via www.bierimportnederland.nl. Anno 2009 vormt de groothandel na 130 jaar een one-stop shopping concept met een totaal pakket als specialiteit voor Horeca, bedrijven en evenementen. De samenwerking tussen de ondernemers Kruidenier en Rieu staat garant voor een goede bedrijfvoering en continuďteit in de toekomst.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Rieu

"Een keuze voor een leverancier is misschien niet het moeilijkste, maar het moeilijkste is die leverancier te kiezen die voor u de juiste keuze is "


Neem contact met ons op:

Stuur een e-mail naar jeroen@rieu.nl